hvor lang tid tager det at renovere et badeværelse?

Hvor lang tid tager det at renovere et badeværelse?

Skal du have opfrisket dit badeværelse? I denne guide fortæller vi dig nøjagtigt hvad du bør vide angående priser, regler, proces, tidsbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af disse råd, som vil sikre dig et vellykket projekt. Så hvor lang tid tager det at renovere et badeværelse?

Indhold

Tre faser til renovering af badeværelse

For at få overblik over den lange række af beslutninger, der skal tages for at lave et nyt badeværelse, kan det være en god idé at dele projektet op i tre forskellige faser, som her er opstillet i en nogenlunde kronologisk rækkefølge:

  • Planlægningsfasen, hvor du skal have styr på, hvordan dit badeværelse skal fungere og se ud, du skal finde rådgivning og priser, have styr på regler og forsikring og ikke mindst få udarbejdet tilbud og aftaler med håndværkere.
  • Den praktiske udførelse, hvor det ikke er ligegyldigt, i hvilken rækkefølge, de forskellige håndværkere udfører opgaverne på.
  • Afleveringsforretning, hvor en byggeteknisk gennemgang skal hjælpe til at vurdere, om der er evt. fejl og mangler, som skal udbedres.

Hvor lang tid tager det?

Så når du har planlagt det hele, hvor langt kan du ikke hoppe under dit eget brusebad eller ikke på toilettet, når du står op om morgenen. Med andre ord, 

Hvor lang tid tager det at renovere et badeværelse? Det er afhængig af typen renovering.

1.Kosmetisk renovering af eksisterende badeværelse

Under en kosmetisk renovering skiftes badeværelsesmøbler, sanitære keramiske apparater og vandhaner ud, og væggene eller loftet males. Dog forbliver fliserne uændrede, og der udføres ingen yderligere konstruktionsarbejde. 

Normalt vil arbejdet ved en kosmetisk renovering tage omkring 3-5 dage.

2.Totalrenovering af eksisterende badeværelse

Foruden nyt badeværelsesmøbler og keramisk sanitære udføres flise-, nedtagnings-, puds- eller malerarbejde. 

Hvis badeværelsets grundplan og struktur forbliver uændret, kan du forvente en arbejdsperiode på cirka 1-2 uger. Det betyder, at toilet og håndvask forbliver på samme sted, og badekarret bliver ikke erstattet af bruser eller omvendt. 

Ændres placeringen af bruser mv. og rørføringen skal omlægges, vil det tage længere tid. Så kan man tage 3-4 uger i betragtning.

3.Nyt badeværelse i eksisterende rum

Dette svarer til nummer to, bortset fra at nu skal alle rør lægges. Og der foregår ofte også byggearbejde som at rive vægge ned og ombygge for eksempel en brusevæg. Dette er det mest omfattende projekt og tager typisk 4 uger. For store eller meget komplekse badeværelser kan dette også tage 5 uger.
4.Nyt badeværelse i tilbygning

Her forudsætter vi, at alle rør i den nye tilbygning er monteret på det rigtige sted af entreprenøren og konstruktionsarbejdet er allerede klar. Det betyder normalt et projekt uden mange risici. Her kan man gå ud fra 2 uger. 

 

Største risikoer for forsinkelse

Et byggeprojekt, hvor der ikke laves fejl, eksisterer ikke, eller er i hvert fald meget sjældent. Kun virkningen af ​​fejlene kan variere fra relativt enkle at løse til meget tids- og omkostningstunge gendannelsesprocesser. 

Mere end 80 procent af fejl eller overraskelser kan løses ved at ansætte meget erfarne fagfolk og god forberedelse.

1.Dårlig planlægning (agenda, håndværkere samarbejde, indkøb)

At skabe et badeværelse er teamwork. Du har at gøre med murere, elektrikere, fliselæggere, vvs’er, pudser og nogle gange endda flere specialister. Disse skal alle kommunikere med hinanden, koordinere deres dagsordener og holde aftaler. Og så har næsten alle projekter overraskelser. Og du gættede rigtigt, hvis projekt A fejler, kan det få konsekvenser for projekt B. Derfor er det tilrådeligt at reservere en fejlmargin i planlægningen for dit projekt.

2.Byggetekniske overraskelser

Der er en højere risiko for ‘overraskelser’, i eksisterende boliger og især boliger fra før 1970. Dette skyldes, at det ikke altid er sikkert, hvilke materialer der er brugt under den oprindelige konstruktion, eller tegninger er måske ikke altid tilgængelige. Også den overordnede tilstand af strukturen er ikke altid klar, fordi ikke alt er synligt uden at starte nedrivning.

Risici i ældre hjem omfatter den uventede opdagelse af asbest. Også opdagelser som en rådden rørledning eller materialer, der ikke er tilladt i henhold til gældende standarder. Finder gamle (afviste) elledninger. At finde træværk, der er i dårlig stand, såsom loftet, eller tag- eller gulvkonstruktionen. I værste fald har dette kosmetisk eller konstruktiv indflydelse på tilstødende rum. Dette kan have en enorm negativ indvirkning på budgettet. Det anbefales derfor at lade erfarne fagfolk undersøge situationen på forhånd.

3.Målefejl

Meget typisk, men det sker stadig meget ofte. En målefejl kan have store konsekvenser. For eksempel om et bestilt bad passer eller ej. Eller at bruserens svingdør ikke passer. Hvis elementer skal bestilles igen med længere leveringstid, kan det give en del forsinkelser.

4.Øvrige fejl i arbejdet

Derudover sker der mange andre menneskelige fejl, som at bruge den forkerte farvemaling eller at fliser bliver lagt i det forkerte mønster. Materialer gå i stykker under arbejdet på grund af tab eller stød. Eller måske vil der blive installeret en krom vandhane i stedet for en bronze.

Skynd dig aldrig ind i et projekt. Det betaler du ofte prisen for senere. God forberedelse og fagfolk fører til en smidig process og den hurtigste leveringstid.

Afleverings-forretning

Afleveringsforretning med hver enkel håndværker skal enten tages til sidst eller løbende afhængigt af om du selv står for det eller får en til det. 

Her aftales, hvilke fejl der skal udbedres og hvornår. Har en håndværker eller firma haft ansvar for hele projektet, laver du afleveringsforretning med dem. Ellers skal du selv gøre det med hver enkelt håndværkermester for hver gang et stykke arbejde er udført og inden næste håndværker går i gang. Overvej kraftigt at have en uvildig rådgiver med til at hjælpe.

Ved afleveringsforretningen skal I aftale præcis, hvilke eventuelle fejl der skal udbedres, og hvornår arbejdet skal være udført.

Effekt på badeværelses-budgettet

Renoveringen af dit badeværelse har en pris. Og på grund af alle installationer og dyre elementer er et badeværelse et af de dyrere rum i et hus målt på kvadratmeterpris. 

Tag altid hensyn til uventede forhold i dit renoveringsbudget. En tommelfingerregel er at sætte 10% over kostprisen som risikotillæg. Normalt ville du kun komme over dette i ekstreme tilfælde.

hvor lang tid tager det at renovere et badeværelse?

Specifikke og typiske fejl i badeværelser

Så hvor lang tid tage det at renovere et badeværelse? Jo færre fejl, jo hurtigere og billigere.

Gulvhældning fejl

Det er en klassisk, men også meget alvorlig fejl: Gulvets hældning fører væk fra afløbene, der skal lede vandet væk.
Hvis vandet fra brusenichen ender i et hjørne i stedet for afløbsristen, kan det være irriterende. Men hvis hele badeværelsets gulvflade hælder den forkerte vej, kan det i tilfælde af et oversvømmet gulv betyde, at vandet løber ud ad døren til andre rum, hvilket er alvorligt.
Gulvet skal hælde en til to procent hen mod afløb, og det skal være højest ved døråbningen.
Desværre er der ingen nem løsning. Gulvet skal rettes op, og det betyder, at fliser eller anden belægning skal fjernes, og der skal støbes en ny gulvoverflade. I en bruseniche vil det ofte være lettere at erstatte en lille afløbsrist med et afløb, der dækker hele den ene side af brusenichen (f.eks. Unidrain). Så skal hele gulvfladen blot hælde i én retning i stedet for at skulle ramme et afløb midt på gulvet.

Manglende vådrumsmembran

Vådrumsmembranen er usynlig, men afgørende for et badeværelse. Den skal forhindre vand i at trænge ud af rummet. Mens det er et ufravigeligt krav i nye badeværelser, blev det ikke altid fulgt i ældre huse.
Hvis du renoverer, er det et krav. I ældre huse uden vådrumsmembran kan det være uproblematisk, hvis konstruktionen bagved består af beton, der ikke tager skade af en smule vand. Men det kan også gå galt, især ved vandrørbrud eller oversvømmelse.
Ved totalrenovering skal vådrumsmembranen etableres. Selv små huller, f.eks. for at montere en hylde, skal tætnes med silikone for at forhindre vandgennemtrængning.
I nyere huse er det kun påkrævet, at samlingerne mellem bygningsdelene tætnes med en vådrumsmembran.
Et renoveret badeværelse uden vådrumssikring er sandsynligvis uden forsikring, da vandskader kan føre til alvorlige konsekvenser, som råd i bærende strukturer.

Utilgængelig cisterne

Undlad at indkapsle en skjult cisterne bag et væghængt toilet, så den er utilgængelig. Vandtilslutninger skal være tilgængelige ifølge vådrumsreglementet. Hvis toilettet løber, er det besværligt at skulle ødelægge vægge eller forsøge at reparere det gennem et lille hul bag skylleknapperne.
Lav en ordentlig lem, hvis cisternen er bygget ind i væggen. Undgå at klæbe et låg på en fremskudt væg med cisterne; et åbent hul nede ved gulvet gør det muligt at opdage oversvømmelse hurtigt.

Utilstrækkelige afløb

Hvis der kun er ét afløb i badeværelset, skal hele gulvfladen lede vandet hen til dette afløb. Skjulte afløb bag brusedøre kan skabe problemer, da vandet ikke kan nå afløbet ved oversvømmelse.
Overvej at etablere ekstra afløbsriste for at sikre, at vand fra eventuelle lækager kan slippe ud. Måske er det tilstrækkeligt at vænne sig til at holde brusedøren åben, når den ikke er i brug.

Lamper forkerte

I vådzonen, især brusenichen, skal lamper være vandtætte med en IPX7 eller IP67 mærkning. Lavere IP-mærkninger kan være farlige på grund af risiko for kortslutning.
Længere væk fra vandet, fx i brusenichens loft eller på vægge mere end 60 cm fra vådzonen, kræves en mærkning på IP55 eller IP44. Højere tal betyder tættere lamper.

Dårlig udluftning

Bygningsreglementet kræver mekanisk ventilation i badeværelser for at forhindre skimmelvækst og beskadigelse af organisk materiale som træ.
Ældre badeværelser kan mangle ventilation, så øget luftning er nødvendig. Installation af udsugning er ideel for at undgå, at fugten blæser ind i andre rum.
De fleste huse tillader relativt enkel installation af en ventilator. Det kræver ofte at skabe adgang til det fri ved at bore et hul i ydermuren eller føre rør op på loftet og ud igennem taget.

Fliser er løse

Løse eller hul lydende fliser er primært et kosmetisk problem. Fliserne beskytter ikke tætheden; det gør vådrumsmembranen.
Selvom teknisk set skal fliserne beskytte membranen, skal de ikke være løse. Hvis de lyder hule, når du banker på dem, er de ikke limet ordentligt, og der er risiko for, at de løsner sig. Det er relativt let at lime en løs flise ordentligt fast.

Løbende toilet

Et toilet, hvis cisterne konstant løber, udgør ikke umiddelbar fare for bygningen. Men det kan hurtigt blive en økonomisk bombe: Der er eksempler på vandregninger, der er femdoblet, fordi man har ignoreret et gammelt toilet, der løber en smule, for en lille lækage hele tiden kan blive til mange tusind liter vand om året.
Af hensyn til økonomien og vandressourcerne skal cisternen repareres, eller toilettet skal udskiftes med et nyt.
Problemet skyldes typisk enten et utæt vandtilførsel eller en utæt tætning i bunden af cisternen. Begge dele kan udskiftes, og det er relativt nemt at skifte toilettet selv.

Revnede fuger

Mørtelfugerne mellem fliserne kan revne, og med tiden vil en silikonefuge blive grim og kedelig, så den skal udskiftes. Men da det er den underliggende konstruktion, der skal være tæt, som f.eks. en vådrumsmembran, er det ikke katastrofalt, hvis en fuge bliver en smule utæt.
Det er heldigvis nemt at skrabe en fuge ud (forsigtigt, så du ikke beskadiger vådrumsmembranen) og påføre ny mørtel.
En silikonefuge kan skæres ud med en hobbykniv (uden at påvirke membranen) og erstattes med en ny af vådrumssilikone.

læs mere